Vlooien

Vlooien zijn voor de meeste mensen bekende parasieten. Ze zijn tussen de 1 en 3 mm groot. De vlo kan met het blote oog gezien worden en is erg snel. Meestal ziet men de ‘zandkorreltjes’ in de vacht, wat de ontlasting van de vlo is. Deze worden vooral bij de staartaanzet en op de buik gevonden.

vlo6

Vlooien zuigen bloed. Ze leven niet permanent op de gastheer. Ongeveer 5% van de cyclus van de vlo zit op de gastheer, terwijl 95% zich bevindt in de omgeving.

In Nederland komt de kattenvlo (Ctenocephalides felis) het meeste voor, ook bij honden en mensen. De hondenvlo (Ctenocephalides canis) wordt nog zelden gezien.

Cyclus van de vlo

Wanneer een volwassen vrouwelijke vlo (1) een bloedmaaltijd heeft genuttigd zal zij tientallen eitjes (2) in de vacht van haar gastheer leggen. Deze eitjes vallen van de gastheer in de omgeving (meestal uw huis) en 2 tot 4 dagen hierna komen de larfjes uit het ei (3). Deze zijn een paar milimeter groot en verstoppen zich op donkere plekjes. Ze voeden zich met het bloed in uitwerpselen van volwassen vlooien omdat zij zelf niet kunnen zuigen. De larven vervellen twee keer (4) en na 2 tot 3 weken verpoppen de larven zich tot poppen (5) die wel tot anderhalf jaar in leven kunnen blijven en bestand zijn tegen vele invloeden van buitenaf. Onder invloed van trillingen zal uit de pop een volwassen vlo komen en is de cylcus rond. Afhankelijk van de omstandigheden (temperatuur, vochtigheid) neemt de hele cylcus ongeveer 6 weken in beslag. Een vrouwelijke kattenvlo legt in haar leven ongeveer 2000 eitjes.

cyclusvlo
De cyclus van de vlo speelt zich voor 95% af buiten de gastheer; dus slechts 5% op uw hond. We vinden alleen de volwassen vlooien op de hond terwijl de overige stadia als ei, larven en poppen zich in de omgeving bevinden.

Vlooien piramide

Waarom is het belangrijk om vlooien te bestrijden?

Er zijn meerdere redenen waarom het verstandig is om vlooien bij uw huisdier te bestrijden:

  • Krabben en bijten; Vlooien geven jeuk en irritatie en de hun beten zijn vaak pijnlijk.
  • Lintworm; Vlooien kunnen eitjes bij zich dragen van de lintworm (Dypilidium caninum) die overgedragen kunnen worden bij een beet.
  • Vlooienallergie; Honden die allergisch zijn voor het speeksel van de vlo ontwikkelen een vlooienallergie die gepaard gaat met heftige jeuk. Eén beet per week is al genoeg om deze allergie in stand te houden.

Behandeling

Er zijn diverse anti-vlooienmiddelen op de markt in de strijd tegen vlooien. De meesten daarvan worden in druppelvorm op de huid toegepast. Wij hebben goede ervaringen met anti-vlooienmiddelen met als werkzame stof imidacloprid, selamectine enindoxacarb.  Juist bij honden met een vlooienallergie is het van belang dat de vlo zo snel mogelijk gedood wordt, het liefst voordat hij gebeten heeft (en zijn speeksel in de hond heeft gespoten).

Comments are closed.