Oren

De maltezer heeft hangende oren. Deze zijn gevoeliger voor infecties dan staande oren, omdat er minder zuurstof in de gehoorgang komt. Dat zorgt voor onbalans van bacterien en gisten, helemaal als de gehoorgang heel dicht behaard is. Bij de maltezer is de gehoorgang meestal licht behaard.

Een gezond maltezer oor houdt zichzelf schoon door middel van schudden, waardoor het vuil (oorvet, stof en zand) uit de gehoorgang en de oorschelp geslingerd wordt. Dit is de meest natuurlijke manier van oren reinigen door dieren. Dat is ook de reden waarom de haren rond de binnenkant van de oren vaak wat vettig aanvoelen en vies zijn.

Er bestaan verschillende discussies over het wel of niet plukken van de haren in de gehoorgang. Volgens de nieuwste inzichten uit Amerikaans onderzoek is het verstandig de oren NIET te plukken. Dit omdat het plukken irritatie van de huid kan geven en onbalansgroei van bacteriën en gisten een infectie kunnen veroorzaken.

Ook onder dierenartsen is dit een discussiepunt, vaak adviseren hun het wel of juist niet. Mijn mening  is als de beharing niet overvloedig is en de gehoorgang niet verstikt kunt u er beter afblijven. Vindt u de haren vervelend dan kunt u deze afknippen.

Wilt u de oren toch schoonmaken omdat de gehoorgang vies is, gebruik dan een zachte oorreiniger op oliebasis zoals Otoclean, Monoclean of Epiotic.

Bij twijfel over ooronsteking raadpleeg altijd de dierenarts.

Wilt u toch de beharing uit de oren plukken kijk dan de instructievideo

Comments are closed.