Vaccinatie

Vaccinaties of inentingen vinden plaats om dieren niet onnodig ziek te laten worden. Vaccinaties zijn niet verplicht (op hondsdolheid bij grensoverschrijding na), maar wel verstandig. Een aantal zeer ernstige en soms zelfs dodelijke ziekten hebben we in Nederland door structurele inenting goed terug kunnen dringen (denk aan hondenziekte). Honden kunnen worden ingeent tegen parvovirus, ziekte van Weil, hondenziekte, herpesvirus, leverziekte, kennelhoest en hondsdolheid. Wilt u effect hebben van het inenten van uw hond, dan is het advies om dat jaarlijks te laten doen. Er zijn entschema’s opgesteld waarmee uw hond maximaal beschermd wordt.

vaccineren bij de maltezer

Een pup krijgt met 8 weken leeftijd de eerste enting, omdat ze dan nog bij de moeder drinken. Met 12 weken de laatste voor het eerste levensjaar. Dit is de entmethode van oa Duitsland en Zweden.  Omdat de pups pas vanaf 9 weken het nest verlaten enten wij ze niet op 6 weken. Op deze manier is het lichaam alert op de virussen en kan direct ingrijpen omdat ze het virus herkent. Ze worden vaak helemaal niet ziek of vertonen lichte symptomen.

De entingen dienen vaak jaarlijks herhaalt te worden afhankelijk van het besmettingsrisico en de werkzaamheid van de antistoffen.

Overenten

Er zijn bepaalde testen op de markt om te controleren of uw hond voldoende antistoffen heeft en dan niet geënt hoeft te worden om overenten te voorkomen. Wanneer er een specifieke titerbepaling word gedaan en het percentage daarvan bekent is, heeft dit toegevoegde waarde. Wanneer er met een test gekeken wordt ‘of’ er nog antistoffen aanwezig zijn kunnen deze zelfs te laag zijn waardoor ze onvoldoende bescherming geven. Ook kan deze test niet altijd een betrouwbare uitslag geven.

Comments are closed.