Rashond of niet?

De meeste honden zijn rasloos. Soms is zelfs niet meer te achterhalen wat voor ras de ouders hadden en soms lijkt een hond sprekend op een ras maar is toch geen rashond. Om aan die voorwaarde te voldoen is namelijk een stamboom nodig.

Er bestaan nogal wat fabeltjes over met name de gezondheid van rashonden ten opzichte van rasloze honden. Geen van beiden zijn waar. Het is niet per definitie zo dat een rashond meer kwalen heeft dan een rasloze hond.

Door de juiste selectie van ouderdieren door de fokker blijft het ras gezond. Deze verantwoordelijkheid ligt ten alle tijde bij de fokker. Controle op erfelijke aandoeningen, zoals patella luxatie is daarom erg belangrijk. Het wil niet zeggen dat de pup uit goedgekeurde ouderdieren geen gezondheidsproblemen kan hebben, maar de kans hierop is aanzienlijk minder. Door de bloedlijnen fris te houden en veel nieuwe lijnen in te kruizen -outcross- blijft het ras gezond.

Rasloze honden kunnen behoorlijk met problemen kampen. Aangezien in de meeste gevallen de voortplanting hiervan niet door mensen geregeld wordt , waarbij geen onderzoek naar problemen bij ouderdieren is gedaan, is de kans op een slechte gezondheid even groot of zelfs groter dan bij rashonden. 

De voorspelbaarheid van de rashond heeft met gezondheid, gedrag en uiterlijk te maken, afhankelijk waar de fokker de nadruk op legt. Een Marktplaats Maltezer (leeuwtje) waarvan de ouderdieren/grootouderdieren niet geselecteerd zijn, kan nog wel eens groot, hyperactief en krullend uitpakken. 

 

Comments are closed.