Bevalling

Het is zover het eind van de dracht is genaderd en u heeft de  benodigdheden natuurlijk allang in huis

Het is verstandig om de moederhond vanaf dag 56 van de dracht te gaan temperaturen. Dit doet u 2x daags op hetzelfde tijdstip. De temperatuur is namelijk ook afhankelijk van o.a. inspanning, omgevingstemperatuur enz. Noteer deze temperaturen zodat u een goed overzicht heeft. Vanaf dag 60 is het aan te raden om 3x daags te temperaturen. De bevallingskaart is een fijn hulpmiddel om alles overzichtelijk te noteren! De normale temperatuur ligt tussen de 38 en 39 ºC.

Uiterlijk 48 uur voor de bevalling (gemiddeld 12-24 uur) voor de bevalling daalt de temperatuur ineens met 1 a 2 ºC, onder invloed van hormonen. Vlak voor de werkelijke bevalling stijgt de temperatuur weer tot boven de 37 ºC en zal de eerste pup vrij zeker binnen 12 uur geboren worden. Gebeurt dit niet, neem dan contact op met de dierenarts.

Een warme omgeving bij de bevalling is belangrijk omdat de pups hun temperatuur aanvankelijk niet op peil kunnen houden. Het meest geschikte hiervoor is een warmtelamp, een warmteplaat of een combinatie van deze. De (rode) warmtelamp kan gericht worden op een hoek van de werpkist zodat uw hond het niet te warm heeft en voor de pups de ideale temperatuur van 32ºC heeft. Hang de lamp niet te laag, dit kan brandwonden veroorzaken. Controleer regelmatig met de thermometer of de temperatuur in de werpkist nog goed is. Meer informatie over temperatuur in de werpkist…

Vlak voor de bevalling kunt u het gedrag van uw hond zien veranderen. Ze kan onrustig zijn, veel hijgen en een gespannen indruk maken. Soms valt het op dat de teef een helder, taai, soms iets melkachtig, wit slijm verliest uit de vulva.

De bevalling

Ze krijgt weeën. Weeën kunnen in frequentie, kracht en duur variëren. De weeën zijn herkenbaar aan het samentrekken van de flanken. Het kan soms enkele uren duren voordat de geboorte begint

De geboorte

 • Ze krijgt persweeën heeft. Persweeën zijn veel duidelijker te zien. De hond verstijft en zet kracht. Meestal gaat de staart hierbij ook iets omhoog. Als dit het eerste nest van uw hond is kan ze wat in paniek raken omdat ze niet begrijpt wat er gebeurt. Probeer haar zoveel mogelijk rustig te houden en stel haar op haar gemak.
 • Na enige tijd (gemiddeld 5-20 minuten) verschijnt er een blauwachtig vlies uit de vulva. In deze vruchtblaas zit de pup verpakt. Bij een van de volgende weeën zal de pup geboren worden. Bij honden zijn stuitligging heel normaal. De meeste honden zullen het vlies zelf openbijten en opeten tot aan de navelstreng.
 • Ze zal haar pups schoonmaken en drooglikken. Dit doet ze om de ademhaling en de darmwerking te stimuleren.
 • Ik ben van mening dat je het best de pup zo snel mogelijk uit het vlies kunt halen, luchtwegen vrij maken met de slijmzuiger en de navelstreng afbinden op 2 cm van de buik. Betadine op de navelstreng voorkomt eventuele infecties. Daarna de pup stevig droogwrijven met een ruwe handdoek om afkoelen van de pup te voorkomen.
 • Kijk na de geboorte of de pup levendig is en of er geen slijm of vocht in de luchtwegen zit. Dit kunt u horen aan een rochelend geluid bij de pup of u ziet de pup ‘bellen blazen’. Is dit het geval, veeg dan het kopje goed schoon en droog terwijl u de pup met het kopje en de neus naar beneden laat hangen of gebruik een slijmzuigertje.
 • Controleer of de pup levendig is en of alles aanwezig is zoals geslachtsoraan, anus, 12 tenen, staart, ect.
 • Weeg de pup, noteer het gewicht, geslacht en geef de pup een kenmerk (nageltje kleuren met nagellak). De pup kan nu lekker bij de moeder en zal spoedig een tepel zoeken om te graan drinken. U kunt de pup aanleggen als het te lang duurt (langer dan 15 min.).

Goed om te weten

 • Probeer zoveel mogelijk de rust te bewaren en ga niet slepen met de moeder of de pups. Dit kan veel stress veroorzaken waardoor de bevalling kan stoppen.
 • De eerste pup hoort binnen één uur na de eerste echte perswee geboren te worden. Is dit niet het geval, dan is het raadzaam om de dierenarts te bellen en advies te vragen.
 • Het kan voorkomen dat er een lange tijd tussen de geboorte van de pups zit, soms kan dit uren zijn. Zolang de moederhond zich rustig gedraagt, hoeft u zich geen zorgen te maken.
 • Zodra de moederhond weer begint met persen mag het niet meer dan 30 minuten duren voordat de volgende pup geboren wordt. Ziet u geen vooruitgang, dan is het raadzaam om de dierenarts te bellen en advies te vragen.
 • Na elke pup hoort een nageboorte mee te komen. Er moeten even veel nageboortes als pups geboren worden. De nageboorte wordt door de moederhond opgegeten. Het is een goede voeding en het wekt de melkgift op. Als er veel pups zijn, is het beter om enkele nageboortes weg te halen omdat de moederhond er diarree van kan krijgen.
 • Het vruchtwater is soms wat groen van kleur. U hoeft hier niet van te schrikken, dit is afgebroken bloed. We zien dit vaak bij honden die overtijd zijn, dus die enkele dagen na de uitgerekende datum bevallen. De uitvloeiing mag nooit stinken. Is dit wel het geval, dan moet u contact opnemen met de dierenarts!
 • Na de bevalling heeft de moederhond nog enige dagen rode uitvloeiing, die na vijf tot acht dagen lichter wordt, tenslotte helder en na acht tot tien dagen verdwijnt.
 • Het is niet altijd makkelijk te zien of de hond echt klaar is met bevallen. De omvang van de buik van de moeder wil niets zeggen over het aantal pups dat ze draagt. De hond zelf geeft het meestal het beste aan. Ook hier geldt dat als de moederhond zich rustig gedraagt, u zich geen zorgen hoeft te maken. Blijft ze echter onrustig, dan is het raadzaam om contact op te nemen met de dierenarts.


 

Comments are closed.