Dekking

Voordat de maltezer gedekt wordt moet ze voldoende gevaccineerd zijn en bij voorkeur vrij van parasieten zoals wormen en vlooien voor de loopsheid begint.

Dektijdstip
Het is verstandig de loopsheden van de teef te noteren, zodat u in kan schatten wanneer ze weer loops gaat worden.

Halverwege de loopsheid is de teef twee tot drie dagen vruchtbaar. Bij de meeste teven van de 11e tot de 13e dag. Het juiste tijdstip om te laten dekken is redelijk goed te herkennen aan een verminderde uitvloei (lichter van kleur) en de zogenaamde ‘sta-reflex’ die te teef vertoont in aanwezigheid van een reu. Wanneer de teef de reu niet accepteerd of de reu niet wil dekken is de teef meestal nog niet zo ver.

Om het juiste dektijdstip te bepalen is naast het bepalen van de dag en haar gedrag ook verstandig om progestronbepalingen te laten doen. Het progesterongehalte van het bloed is een betrouwbare graadmeter voor het tijdstip van de eisprong bij de teef. Vanaf de 7e dag is het aan te raden dit te bepalen. Het progesterongehalte in het bloed stijgt normaal gesproken geleidelijk naar een waarde tussen de 12 en 15 ng/ml. Rond dit tijdstip moet de dekking plaatsvinden. Wanneer het juiste dektijdstip bepaald is gaat u naar de dekreu.

Cyclus teef

Welke reu?
Een gezonde reu die zelfstandig kan dekken is een stabiel karakter heeft is belangrijker dan een mooi uiterlijk. Kijk naar de teef welke verbeterpunten ze zou kunnen hebben, bijvoorbeeld een volgzamer karakter en rechtere voorpoten. . Zoek een reu uit die deze eigenschappen heeft, maar niet onderdoet aan de kwaliteit van de teef. Probeer zo min mogelijk overlapping te krijgen in de voorouders voor een zo groot mogelijke genenpool. Zo voorkomt u inteelt en de gezondheidsproblemen die dat met zich mee brengt. Overleg met de eigenaar van de reu wat deze van deze combinatie verwacht, hoe de nakomelingen van de reu eruit zien en hoe groot de nesten zijn die hij verwekt heeft. De nestgrote is een parameter zijn voor de vruchtbaarheid maar is uiteraard in combinatie met de teef.

Dekking
Het is gebruikelijk dat de teef naar de reu gaat. Na kennismaking van reu en teef zal de reu aanstalten maken om te gaan dekken. Een ervaren dekreu weet goed wat hij doet en zal de teef vastklemmen tussen de voorpoten om de juiste positie te krijgen. Een minder ervaren dekreu heeft vaak wat hulp nodig van de fokker. Het is aan te raden de teef gedurende de vruchtbare dagen twee maal te laten dekken met één dag tussentijd.

Als een reu en teef niet tot paring kunnen komen dan kan in speciale gevallen zelfs kunstmatige inseminatie toegepast worden.


Een video hoe een dekking kan gaan. Een goede dekking tussen 2 Maltezers kon helaas niet gevonden worden.

Na de dekking worden vaak de papieren in orde gemaakt voor de dekaanvraag (Raad van Beheer) en wordt de eigenaar van de dekreu betaald.
Een dekking kost gemiddeld € 750,- en kan variëren tussen € 200,- en  € 1500,-

Comments are closed.