Fokken

Het fokken van een nestje wordt vaak onderschat. Er komt namelijk nogal wat bij kijken. Reu en teef moeten geschikt zijn, het juiste moment van dekken moet worden vastgesteld en de dracht moet begeleid worden. Tenslotte verdient de teef en haar pups een goede verzorging, wat uiteraard het nodige werk en kosten met zich mee brengt.

Voorat u wilt gaan fokken met uw Maltezer, dient u eerst twee dingen vast te stellen:
1. Voldoet de teef ruimschoots aan de rasstandaard, die aan dat ras worden gesteld?
2. Bestaat de kans op het doorgeven van erfelijke afwijkingen zoals Patella Luxatie of gebitsafwijkingen?

Een ongesteriliseerde teef brengt verschillende gezondheidsrisico’s met zich mee. Wilt u niet fokken met uw Maltezer, dan kunt u haar het best laten steriliseren.

Puberteit
De puberteit van de maltezer reu begint gemiddeld op een leeftijd van 6 maanden en is meestal op een leeftijd van 12 maanden opgehouden. Een maltezer teef zal haar eerste loopsheid op een leeftijd van 6 tot 9 maanden vertonen, maar kent een grote variatie. De eisprong van de teef is nodig om drachtig te worden, ze moet dan wel op de juiste momentvan haar cyclus zijn.

Cyclus
De Maltezer wordt gemiddeld 2 x per jaar loops. Tussen de loopsheden zit gemiddeld 6 maanden, maar ook kan afwijken per hond.

De cyclus wordt in vier fasen verdeeld:

  1. pro-oestrus; de vulva van de teef zal opzwellen en zal zij bloederige uitvloeiing hebben. De hierbij afgegeven feromonen trekken reuen aan, maar de teef laat zich in dit stadium niet dekken. Deze fase duurt gemiddeld 9 dagen (maximum van 17 dagen).
  2. oestrus; de zwelling van de vulva neemt iets af en zal de uitvloeiing verminderd zijn. De kleur verandert van rood naar helderder rood/geel/bruine uitvloeiing. De teef trekt naast reuen ook andere teven aan en zal nu de dekking accepteren. Ook deze fase duurt gemiddeld 9 dagen (maximum 21 dagen). In deze fase vindt de eisprong plaats gemiddeld tussen de 11e en de 13e dag na begin van de pro-oestrus.
  3. metoestrus; periode van dracht gedurende gemiddeld 63 dagen en lacatie gedurende gemiddeld 42 dagen.
  4. anoestrus; sexuele rust (het moment om te steriliseren).

maltezer teef met pups

De meest geschikte leeftijd van een teef om jongen te krijgen, is vanaf de 3e loopsheid (meestal op een leeftijd van 2 tot 3 jaar) tot en met het 7e jaar.
Om u alles uitgebreid aan bod te laten komen word het fokken onderverdeeld in;

  • dekking
  • dracht
  • werpen
  • verzorging pups

 

Comments are closed.