Welke fokker

Omdat wij maar af en toe een nestje hebben, wil ik u graag wegwijs maken op zoek naar een ‘bonafide’ fokker.

Waar moet u beginnen als u een Maltezer pup wilt aanschaffen?

 • Wachtlijst bij onze kennel
 • Wachtlijst bij een rasvereniging; Via deze instanties kunnen fokkers hun pups opgeven en bemiddelen ze tussen pupkopen en fokker. Nadeel is dat u adressen krijgt door heel Nederland, misschien erg ver bij u vandaan. Voordeel is dat u adressen krijgt, waar in ieder geval met goedgekeurde ouderdieren wordt gefokt. Of de manier van werken van de betreffende fokker u aanspreekt, moet u echter zelf beoordelen.
 • Internet; Het aanbod daar is echter zo groot, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom eerst wat achtergrondinformatie. Bij twijfel over en fokker  De naam van de fokker of de kennelnaam intypen bij de zoekmakmachine om te kijken of er geen verkeerde dingen op fora over worden geschreven.

Advies

 • Gezond verstand laten werken bij bezoek aan een adres.
 • Als u een adres op internet vindt, even verder te zoeken naar de ervaringen met deze aanbieder.
 • In een aantal gevallen worden maltezerpups van puppiefarms aangeboden via families. Goed doorvragen en telefoonnummer/aanbieder checken of deze vaker voorkomt op internet.
 • In ieder geval de moeder mogen zien.
 • Niet trappen in vage contracten met constructies als “bij ziekte dient u onze eigen dierenarts te consulteren anders vervalt de garantie”.
 • Letten op de gezondheidskenmerken zoals hieronder vermeld.

Maltezer pup

Gezondheidkenmerken gezonde pup

 • Schone oren zonder korsten en overmatig veel zwarte oorsmeer.
 • Een mooi aansluitend gebit. Een over- of onderbeet kan leiden tot gebitsafwijkingen.
 • Heldere schone ogen zonder uitvloeiing.
 • Een schone neus zonder uitvloeiing.
 • Een schone aangesloten glanzende vacht zonder overmatige schilfering en zonder vlooien en vlooienpoepjes (kleine zwarte “zandkorreltjes”).
 • Een schone achterhand, een achterhand met korsten kan een aanwijzing zijn voor diarree.
 • Magere pups met bolle buiken hebben vaak veel wormen.

De wereld van de hondenfokkerij

De hondenfokkerij is een beetje te vergelijken met de autobranche. Een auto kun je kopen bij de merkdealer, de autohandel of van een particulier. Bij de merkdealer betaal je wat meer, maar je krijgt kwaliteit, service en garantie. Ga je naar een autohandelaar, dan moet je goed opletten! Je kunt een prima adres treffen, maar ook de bekende Beun de Haas (Broodfokker). Ook als je van een particulier koopt, moet je je verstand gebruiken, want: gekocht is gekocht.

Hondenfokkers kun je grofweg in dezelfde drie groepen indelen: de rasspecialist, de handelaar en de particulier die heel af en toe een nestje heeft.

Rasspecialist
Een hobbyist die maar één, hooguit twee rassen fokt. Zijn hobby kost meer geld dan die oplevert. Hij heeft een kennelnaam, fokt volgens de regels van de rasvereniging en loopt shows. Hij kent het ras door en door. Zijn doel is zo goed mogelijke Maltezers te fokken, om daarmee hoge ogen te gooien op de shows met de gezondheid en gedrag hoog in het vaandel. Hij is trots op zijn honden en heeft vaak meerdere generaties in huis. Voor zijn nestjes, twee of drie per jaar, probeert hij de ideale reu bij zijn teef te vinden. De rasspecialist spaart kosten noch moeite om zijn pups gezond en wel te laten opgroeien en besteedt veel aandacht aan hun socialisatie. Hij wil graag weten wat er van zijn puppy’s terechtkomt. Pupkopers kunnen altijd met vragen en problemen bij hem terecht.

Particulieren
hebben vaak één of twee huishonden, die incidenteel een nestje fokken en die meestal geen kennelnaam hebben. Je hebt particulieren die zich verdiept hebben in het ras, die een gezond teefje hebben dat aan alle voorwaarden voldoet en die zich laten begeleiden door hun eigen ervaren fokker. Dat zijn prima adressen om een pup te kopen. Er zijn echter ook particulieren die van toeten noch blazen weten, die een stamboomloze en niet-onderzochte teef laten dekken door de dito reu van een eindje verderop. De pups worden voor 200 – 500 euro op intetnet te koop gezet. De kans op een miskoop is levensgroot.

Broodfokker
Een kennel die bedrijfsmatig honden vaak, maar vaak onder barre omstandigheden. Hij verdient geld met het verkopen van honden. Een handelaar fokt zelf nestjes of koopt hele nesten op bij particulieren. Omdat hij winst wil maken, probeert hij zijn kosten zo laag mogelijk te houden. Dat betekent: steeds dezelfde ouderdieren gebruiken, géén dure gezondheidsonderzoeken, goedkoop voer, weinig verzorging, geen dierenarts. Een handelaar verkoopt zijn pups meestal zonder stamboom. Dat is goedkoper én hij ontloopt allerlei lastige controles. Of hij wisselt bij één teef nesten met stamboom en zonder af. Alleen de nesten met stamboom worden geregistreerd, de andere zijn zwart. Zo krijgt het teefje veel meer nesten dan het toegestane maximum van vijf. Als u bij een fokker kunt kiezen tussen met stamboom of zonder, is er iets niet in de haak.Er zijn in de hondenhandel grote verschillen. Er zijn bescheiden kennels met maar enkele rassen tot hele grote puppyfarms met tientallen honden van alle mogelijke rassen. Er zijn redelijk nette bedrijven, waar de dieren goed verzorgd worden en waar je in principe een gezond hondje kunt kopen, zelfs met stamboom en garantie. Maar ook bedrijven waar enorme misstanden heersen, waar veel te veel honden in te kleine en vieze ruimtes zitten, waar de dieren slecht verzorgd worden en waar je dus een grote kans loopt op een zieke of gedragsgestoorde pup.

Puppyfarms adverteren vaak in de zaterdagkranten en zijn op zondag open, zodat de mensen datzelfde weekend nog een pup kunnen kopen. Enige service of nazorg krijg je niet. Als er wat mankeert aan je pup, heb je pech. In het gunstigste geval kun je een andere pup komen halen. Jouw zieke hondje wordt dan afgemaakt of wordt aan zijn lot over gelaten. Helaas is het voor een buitenstaander erg moeilijk om de nette bedrijven te onderscheiden van de knoeiers. Broodfokkers hebben vaak mooie praatjes en kunnen recht praten wat krom is. En ook al kunt u er een gezond hondje kopen, denk eens aan die arme fokteven die hun leven moeten slijten in een kennel en die soms wel twaalf nesten krijgen. Daarom is er eigenlijk maar één goed advies: KOOP GEEN PUP BIJ EEN GROTE KENNEL (altijd pups beschikbaar) EN KOOP GEEN PUP ZONDER STAMBOOM.

 

Comments are closed.