Traanstrepen

Bij de Maltezer zien we helaas nog al eens traanstrepen. Het vertekend het beeld van de prachtige witte vacht met de donkere ogen. Traanstrepen ontstaan doordat het traanvocht over de oogrand sijpelt en met behulp van bacteriën gaat dat roesten op de witte haren.

Traanstrepen maltezer

Traanstrepen is een veel voorkomend probleem bij de maltezer en kan verschillende oorzaken hebben.

  • Irritatie van de oogbol, voornamelijk door haren die in de ogen prikken.
  • Oorontsteking,oogonsteking en gebitsproblemen zijn regelmatig de oorzaak van extra tranen. Wanneer de traanbuizen de hoeveelheid geproduceerd vocht niet goed af kan voeren, loopt het over de oogrand en kan verkleuring veroorzaken.
  • De traanbuizen kunnen verstopt zijn of vergroeit waardoor er niet voldoende traanvocht wort afgevoerd. De vergroeiing kan erfelijk zijn. Om erachter te komen of dit de oorzaak van het overvloedig tranen is kunt u het best een afspraak maken met de dierenarts.
  • Voeding met veel toevoegingen kunnen ook traanstrepen veroorzaken. Uw hond kan hier overgevoelig voor zijn en dat dus uiten in het extra produceren van traanvocht.
  • Het pH van het water en de hardheid van water kunnen een rol spelen bij het tranen. Een hoge hardheid van het water zorgt voor het roesten van de witte haren ook rond het bekje. Controleer de hardheid bij uw waterbedrijf en schakel eventueel over op bronwater voor uw hond. Is het pH te laag dan kunt u wat witte azijn aan het drinkwater toevoegen.

U kunt het vaak voorkomen door de oorzaken uit te sluiten, als u het daar niet mee op kunt lossen, is het een kwestie van het droog en bacterievrij houden van de haren onder de ogen. 1 keer per week kunt u de ogen het best druppelen om de bacteriën uit de ogen en traanbuizen te spoelen. Dit kun u met doen met een speciale oogdruppel.

Comments are closed.