Gebit

De Maltezer is net als de wolf van origine een vleeseter (carnivoor) en heeft dan ook een een typisch carnivoren gebit. Dit betekent dat het gebit geschikt is om een prooi te vangen (sterke hoektanden) en te verscheuren (grote knipkiezen). De vorm van de schedel van de maltezer is veel korter dan bij de wolf, daardoor is de Maltezer vatbaarder voor gebitsproblemen.

Puppies worden zonder tanden geboren. Twee tot vier weken na de geboorte komen de eerste tanden van het melkgebit door. Rond de 7e levensmaand is het hele gebit gewisseld en heeft de maltezer zijn permanente gebit. lees meer over wisselen

Om het gebit gezond te houden is regelmatige controle aan te raden. Wanneer uw Maltezer aanleg heeft voor tandplak (gedeeltelijk genetisch bepaald) is regelmatig poetsen of professionele reiniging nodig om het gebit gezond te houden. Er zijn verschillende producten op de markt om het tandplak te verminderen.

  • voeding: Geef uw hond brokken als hoofdvoeding. Door het kauwen op de broken worden de tanden schoon geschuurd. Diverse fabrikanten hebben speciaal voer ontwikkeld om tandplaque en tandsteen te voorkomen.
  • tanden poetsen: mechanische reiniging door middel van tandenpoetsen is een goede methode om het ontstaan van tandplaque te verminderen. Er zijn diverse soorten tandenborstels op de markt.
  • tandreinigende tussendoortjes: speciale kauwstrips of kauwbotjes kunnen een hulpmiddel zijn om het gebit gezond te houden. de honden moeten knagen en kauwen en vinden het vaak nog leuk (en lekker).
  • tandreinigende speeltjes: sommige speeltjes zijn zo ontwikkeld dat zij een positief effect hebben op het gebit van de hond.
  • bacterieremmende behandeling door het drinkwater: bepaalde middelen kunnen via het drinkwater worden toegepast om de algehele gezondheid van het gebit te verbeteren.
  • algenpoeder tegen tandsteen door het eten: indien tanden poetsen niet gaat kunt u Orozyme Bucco-Fresh geven, dit verandert de samenstelling van het speeksel en gaat tandsteenvorming tegen.

Comments are closed.