Broodfok

Elke kennelhouder die zich bezighoud met het fokken en houden van honden wordt regelmatig geconfronteerd met broodfokkers. Fokkers die alle regels van de wet aan de laars lappen! Honden die gebruiksvoorwerpen zijn en in de meest slechte omstandigheden worden gehouden. Prachtige hondenrassen worden volledig uitgebuit omdat het een mode verschijnsel is geworden. De klant is koning en hoe meer er naar een ras wordt gevraagd hoe meer er wordt gefokt. De bekende boomer hondjes (van een film) de ceasar hondjes van tv reclame en niet te vergeten de bekende Lassie honden. Ook Maltezer leeuwtjes is een uitspraak die door broodfokkers worden gebruikt. Blijkbaar is door de jaren heen Maltezer leeuwtje in de volksmond een begrip geworden. Maltezer leeuwtjes bestaan niet! Als u een advertentie leest met deze omschrijving dat kunt u er van uitgaan dat de adverteerder op een populaire manier de pups wil aanbieden om zijn brood mee te verdienen. Ons ras heeft de prachtige naam MALTEZER gekregen en dient te worden gefokt volgens de regels die zijn vastgelegd door de Raad van Beheer op kynologisch gebied in Nederland.

Brookfok maltezer

Een broodfokker (puppymill) fokt honden met maar één doel voor ogen: zoveel mogelijk geld verdienen in een zo kort mogelijke tijd. Dit gaat vaak ten koste van de fysieke en mentale gezondheid van de pups die hij verkoopt. Hoe hij dat geld verdient, is dus minder belangrijk.. het maakt hem niet uit hoeveel nesten een teef krijgt, of de pups gezond zijn, of de pups een goede socialisatie krijgen en bij wie de pups terechtkomen, immers niet iedereen heeft het goed voor met een hond.

Als je bij een broodfokker een pup gaat kopen, zal hij je overdonderen met mooie praatjes die meestal geloofwaardig zijn. Op alle vragen heeft hij snel een antwoord. Mensen die dus een eerste eigen hond en er weinig vanaf weten, zullen dus snel in de val lopen.

Volgens broodfokkers zijn de goede, professionele fokkers mensen die teveel geld vragen voor een pup, terwijl je bij hem voor de helft van de prijs een pup kan kopen. Hoe het komt dat degelijke fokkers veel geld vragen voor een pup, dat vraagt hij zich echter niet af. Bij een goeie fokker wordt er meer geld gevraagd voor een pup omdat er medische onderzoeken zijn voorafgegaan aan de geboorte van de pups. De vader- en moederhond worden getest op erfelijke afwijkingen, zodat enkel met fysiek en mentaal gezonde honden gefokt wordt en er is goed nagedacht over de combinatie van vader en moederhond. Fokken dient met de nodige kennis van hondengedrag, genetica en raseigenschappen te gebeuren. Fokken is niet gelijk aan zomaar twee honden van hetzelfde ras samenbrengen.

 Als pups niet voldoende gesocialiseerd worden gedurende de eerste levensweken is de kant groot dat ze uitgroeien tot mentaal gestoorde honden, die overal schrik van hebben en zelfs agressief kunnen reageren als ze ergens van schrikken. Broodfokkers hebben geen tijd om die pups te socialiseren want ze hebben er teveel tegelijk.

Comments are closed.