Reu of Teef

De keuze tussen een reu of teef is vaak lastig. Het is vooral een persoonlijke keuze. Teefjes zijn vaak krengeriger dan reuen, vooral omstreeks de loopsheid. Daar en tegen kunnen reutjes macho gedrag vertonen tegen andere hond. Bij de Maltezer zit er niet veel verschil tussen het karakter van een teef of een reu.

  • Nadeel aan een teefje is haar loopsheid, welke door castratie (sterilisatie) voorkomen word.
  • Nadeel aan een reutje is het markeergedrag en eventuele voorhuidsontsteking, welke door castratie verminderd word.

Teven
Teven zijn over het algemeen iets kleiner en lichter dan reuen. Qua training zijn ze vaak geconcentreerder dan reuen en minder snel afgeleid door geuren.
Ze worden zoals gezegd tweemaal per jaar loops gedurende 21 dagen. In deze periode verliest ze 2 weken bloed, wat niet altijd door de teef wordt opgeruimd. Er zijn loopsheidbroekjes te koop die u de teef om kan doen om het ongewenste bloedverlies op te vangen. Tijdens deze periode kan de teef op zoek gaan naar een reu om gedekt te worden, houd haar daarom extra in de gaten om ongewenste dekking te voorkomen. 
De t
rainingen kunnen problematisch zijn in deze periode, omdat de meeste teven snel afgeleid zijn. Ook zullen verenigingen u meestal vragen niet te komen trainen wanneer de hond loops is omdat de reuen anders “op de loop” gaan.

Reuen
Maltezer reuen zijn vrijwel altijd groter en zwaarder dan teven. Ze zijn vaak liever dan teven.
Als er in de buurt een loopse teefje word geroken kan het voorkomen dat tijdens deze periode de Maltezer niet of slecht wil eten. Ook kan het voorkomen dat de reu voorhuidontsteking krijgt, wat vaak gepaard gaat met uitvloeiing uit de penis, of prostaatproblemen. Daarnaast kan het markeren van de reu tijdens het wandelen ergelijk zijn.
Reuen onderling hebben sneller de neiging te gaan vechten dan teven of reuen en teven samen.

2 of meer honden
Wanneer men twee honden wil aanschaffen, of er aan denkt om een tweede hond erbij te nemen zal men vaak merken dat de teven “dominanter’ zijn dan de reutjes. De reu accepteert enorm veel van de teef. Wanneer de teef de reu corrigeert zal de reu dit bijna in alle gevallen accepteren. Als een reu en teef elkaar ontmoeten op straat ontmoeten zal de reu een grauw van een teef vaak accepteren.

Maltezer teven en reuen zijn beide makkelijk te trainen. Ze zijn zeer aanhankelijk en erg leergierig. Helaas pakken ze hiermee ook snel de verkeerde dingen mee op

Comments are closed.