Voeding

De maltezer is van nature een vleeseter met een spijsverteringsstelsel wat bijna identiek is aan dat van wilde honden en wolven. De meeste honden eten echter geregeld plantaardig voedsel.

Een maltezerpup heeft speciale puppyvoeding nodig, welke meer voedingstoffen bevat dan volwassen voeding om goed te groeien. Bij een leeftijd van ongeveer 8 maanden zijn ze volwassen en kan op volwassenvoeding (adult) worden overgegaan.
Eten maltezer
Er bestaan verschillende discussies over blikvoer, brokken (ook granen,- en glutenvrij) en vers vlees. Er zijn ontzettend veel soorten voeding te verkrijgen in alle prijsklassen. Vaak geld hoe duurder de voeding, hoe beter de ingrediënten en hoe meer onderzoek er naar deze voeding is gedaan.

Gewone brokken
In ‘gewone’ brokken zitten vaak onnatuurlijk stoffen (conserveringsmiddelen), een laag percentage aan vlees en ze zijn vaak onder hitte geperst waardoor bepaalde voedingsstoffen verloren kunnen gaan. Toch zijn er veel goede brokken op de markt waar veel honden super op kunnen leven. Veel van deze brokken zijn voorzien van nutraceuticals (toevoegingen die het lichaam ten goede komen, zoals het natuurlijke antioxidant groene thee).
Goede merken zijn bijvoorbeeld; Hill’s, Royal Canin en Eukanuba. Royal Canin heeft zelfs een brok speciaal voor de Maltezer

Granen en glutevrije brokken
Tegenwoordig zijn er ook veel granen,- en glutenvrije brokken verkrijgbaar. Daar zitten vaak minder conserveringsmiddelen in en zijn vaak minder allergieopwekkend voor honden die hier gevoelig voor zijn. Deze voeding komt wat dichter bij de natuur dan de ‘gewone’ brokken.
Goede merken zijn bijvoorbeeld Orijnen, Acana grainfree en Canidea grainfree

(Compleet) Vers vlees (kvv)
Voor een hond is vers vlees vaak het beste, maar kent ook zijn keerzijde door een overgroei van verkeerde bacterien die infecties in het lichaam kunnen veroorzaken. Er zijn twee manieren om je hond vers vlees te geven, namelijk kvv (kant en klaar vers vlees) of een zelf samengesteld menu. Bij een zelf samengesteld menu geef je producten zoals kipkarkas, runderhart en geitenvlees. Hoe het zelf samenstellen werkt, vind je hier.
Kvv is veel simpeler. Als je een goede kvv wilt, kies je een kvv met bot als calciumbron, zonder granen en zonder premix. Goede merken zijn bijvoorbeeld: Darf ,Barfmenu en Carnibest

Mijn advies* aan u: Koop geen brokken (,blik of vlees) in de supermarkt, daar deze vaak laagwaardige ingrediënten bevatten. Dit kan onder andere zorgen voor; jeuk, vachtproblemen, oorontstekingen, volle anaalklieren, uit de bek stinken, vieze winden laten of een vieze hondengeur hebben. U kunt het best voeren waar u een goed gevoel bij heeft en waar de hond goed op reageert. Let er wel op dat de gekochte voeding hoogwaardig is. Blikvoer is bij definitie laagwaardig en bevat gemiddeld 80% water

*Dit is mijn mening over voeding gebaseerd op ervaring en kennis. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleent.

Comments are closed.